Vánoční František malý, 5 ks

Skladem
cena: 20 Kč (vč. DPH)
cena bez DPH: 16 Kč
Výrobce Highlife
Kód HL JOY2005
MOC 20 Kč (s DPH)
16 Kč (bez DPH)
kulinářské umění

Vánoční františek  Tradiční voňavou vánoční atmostféru vánoc vám pomůže vykouzlit vánoční františek. Tradice pálení františků je stará přibližně 300 let a pochází z německo-českého pohraničí, především z Krušnohoří, ale kořeny sahají, až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly domy na přelomu starého a nového roku. Jméno získaly patrně po Františku z Assisi.

Co je vlastně františek.

Vánoční františek je pálené dřevěné uhlí. Nejčastěji se používá lipové dřevo. Rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřice se smíchají s pojivem a přidá se k němu kadidlo (olibanum). Kadidlo je pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), který dodávám františku jeho charakteristickou vůni. Hmota se pak pomocí speciálních kleští vymačkává do tvaru jednotlivých homolek. Homolky se pak suší v sušárně nebo na sluníčku.

Jak správně zapálit františka.

Špičku františka přidržte nad svíčkou nebo nad zapalovačem. Přidržte špičku františka v plameni po dobu 15-20 sekund. Pomalu s ním v plameni otáčejte, aby došlo k rovnoměrnému zapálení . Po vytažení františka z plamene jej ještě mírně rozfoukejte. Používejte při pálení nehořlavou podložku.


Vánoce

GrilCentrum Modřany

Modřanská 80, P-4, 143 00

Tel: +420 775 402 769

Otevírací doba:

  • Po - Pá: 09:00 - 19:00

 


GrilCentrum WEBER Harfa

Ocelářská 3, P-9, 190 00

Tel: +420 602 308 830

Otevírací doba:

  • Po - Pá: 09:00 - 19:00

 

Obrázek

Obrázek

Obrázek