Jehněčí karé po provensálsku (4 porce)

» » » » Jehněčí karé po provensálsku (4 porce)

Doba na přípravu: 2 hodiny
Náročnost: středně
Doba grilování: 15-25 minut
Doba na marinování: 4 hodiny


Suroviny:

Na jehněčí karé:

  • ½     svazku petrželky
  • 1     nasekaná cibule
  • 6     nasekaných stroužků česneku
  • 4     nasekaná oválná rajčata
  • 15 g     rozmarýnu
  • 2     lžíce dijonské hořčice
  • 300 ml     červeného vína
  • 1     lžička soli
  • ½     lžičky čerstvě umletého černého pepře
  • 2     jehněčí karé, asi po 650 g


Na fazolový salát:

  • 250 g     suchých bílých fazolí
  • 1     malá cibule
  • 1     mrkev
  • 1     řapík celeru
  • 1 ½     lžičky oregana
  • 2     velká rajčata
  • 50 g     černých nebo zelených oliv
  • 50 ml     olivového oleje
  • 3     lžíce červeného vinného octa
  • 2     lžíce nasekané petrželky
  • sůl, čerstvě umletý černý pepř


Příprava:

1. Na marinádu omyjeme petrželku, osušíme ji a lístky otrháme. S cibulí, česnekem, rajčaty, rozmarýnem, hořčicí, červeným vínem, solí a pepřem je rozmixujeme v mixéru. Marinádu nalijeme do misky.

2. Z jehněčího karé odřízneme přebytečný tuk a maso ze všech stran obalíme v marinádě. Pod pokličkou v chladničce marinujeme 4-6 hodin.

3. Fazole nasypeme do velkého hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, vaříme 10 minut, odstavíme a pod pokličkou necháme 1 hodinu uležet. Vodu slijeme a fazole necháme okapat.

4. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. S fazolemi, 900 ml vody a oreganem je vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Žár zmírníme a pod pokličkou zvolna vaříme 40 minut, až fazole změknou. Cibuli, mrkev a celer vyjmeme a fazole nasypeme do mísy. Rajčata nakrájíme na kousky, olivy na plátky. Olivový olej, ocet, petrželku, rajčata a olivy přidáme do fazolí, vše důkladně osolíme a opepříme a necháme vychladit.

5. Jehněčí maso vyjmeme z marinády a kosti obalíme alobalem, aby se nepřipálily. Grilujeme přímo při středním žáru. Pokud chceme maso krvavé, tak 15 minut, medium 20 minut a dobře propečené 25 minut. Maso sejmeme z roštu a necháme 10-15 minut odpočinout. Pak je nakrájíme na plátky a podáváme s fazolovým salátem.

Tento recept nejlépe připravíte na grilech Weber

darek zdarma Video
Weber Gril Weber Smokey Joe Premium 37 cm, krémový
doprava zdarma darek zdarma
Gril Weber Kettle Plus

Gril Weber Kettle Plus

Skladem 4 999 Kč (s DPH)
darek zdarma
Weber Gril Weber SMOKEY JOE Premium 37cm  modrý

Všechny grily nabídce

Recepty