Magazín o grilování

Seřadit podle: data přidání Sestupně Vzestupně názvu Sestupně Vzestupně

Pravidlo 1: OGS Záležitost s poklopem

Záležitost s poklopem

Je to ta nejdůležitější součást OGS „Originálního grilovacího systému“ Weber. OGS znamená, že u firmy Weber jsou všechny grily technicky promyšlené, vzdálenost mezi zdrojem žáru a grilovaným pokrmem i objem grilovacího kotle jsou optimálně propočítány, takže vzniká správný a především regulovatelný poměr cirkulace žáru a přívodu vzduchu. Zadržené horko pod poklopem zajistí, že grilovaný pokrm bude ze všech stran a zároveň také rychleji, rovnoměrněji a šetrněji opečený. V neposlední řadě umožňuje poklop přesně regulovat žár a využívat různé grilovací metody. A tím teprve začíná pravý požitek z grilování.

10.03.2015 celý článek

Argentinská vína na GRILCENTRUM.CZ

Argentinská vína

Argentina - pro většinu z nás pojem velmi vzdálený. Pro mnohé vidina dlouhých plání, pasoucích se krav a stád koní. Některým se vybaví Ohňová země, ledovce a drsná Patagonie. Milovníci vodopádů jistě vzpomenou na překrásné na severu ležící Iguazú. Ale pravý gurmet rozzáří očička a vybaví se mu velký argentinský steak s lahvinkou dobrého červeného vína. Argentinského samozřejmě.

Pěstování vína v Argentině má dlouhou historii. Imigranti z celého světa si přinášeli ze svých domovů rodinné tradice, ve kterých pokračovali a časem je přizpůsobovali místním podmínkám. Víno se stalo neodmyslitelným doplňkem každého pokrmu natolik, že roční spotřeba tohoto ušlechtilého nápoje stoupla na neuvěřitelných 150 litrů na osobu. To byl jeden z důvodů, proč Argentina nepovažovala víno za svůj vývozní artikl. Poněkud žádné nepřebývalo. Vinaři nebyli nuceni omezovat výnos a starat se o nadprůměrnou kvalitu svých výrobků. Mnohdy spíše naopak. Změna politické situace a ekonomických podmínek donutila stát k jinému uvažování a přístupu. Asi před 15 lety se tento začal starat o zhodnocení svých pokladů. Nejprve bylo nezbytně nutné přesvědčit místní obyvatele, aby nehleděli na víno jako na konzumní záležitost, ale aby si místo několika litrů stolního vína denně dopřávali lahvičku dobrého, lépe si jej vychutnali a naučili se tento nápoj brát jako požitek. Podařilo se. Motivovaní vinaři obrátili svoji pozornost na vývoz a jali se pěstovat vína odrůdová, snižovat výnos, zlepšovat technologii a starat se o zákazníky. Dnes přišla doba, kdy argentinské víno zaujímá přední místa v celosvětových soutěžích a stává se velice oblíbeným v mnoha vyspělých zemích.

A má na to plné právo. Argentinské víno je opravdu požitek. Už jen příroda a podmínky, ve kterých se réva pěstuje. Kdo z nás by čekal v oblasti pod Andami písčité duny a poušť, kde mnohdy ani kaktus neroste. Avšak jakmile lidská ruka zavede vodu, která se hojně vyskytuje v horách a je sváděna hustým a propracovaným systémem rezervoárů, kanálů a struh do vinic, země jakoby ožije a stává se neskutečně plodnou. Tak dochází k šokujícím zážitkům, kdy jedete několik desítek kilometrů za město Mendoza, dostanete se do pouště a najednou se někde za obzorem vyloupne zelená vinice. Vlevo od cesty je poušť, napravo dozrávají sladké hrozny. Umělé zavlažování vinic má veliké výhody. Vinaři si mohou regulovat závlahu podle potřeb a jen jednou za několik let je může překvapit nečekaný déšť, který by mohl zmařit celou sklizeň. A voda z And je plná minerálů a všech potřebných látek k vypěstování abnormálně kvalitních hroznů. 360 dní slunečního svitu, kvalitní voda, extremní podmínky při dozrávání, kdy ve dne stoupne teplota na 25 stupňů a v noci se přibližuje k mrazu – to vše jen zvyšuje šanci na dobrou sklizeň. Výsledkem je vysoká cukernatost a malé hrozny .Sklizeň bývá zpravidla bez výkyvů. Proto nelze o argentinském víně říct, že by byly dobré a špatné ročníky.

Doslazování nejen že není zapotřebí, je zakázáno. Kontrolní úřady jsou neuvěřitelně přísné. Ani krabice cukru na oslazení kávy neunikne oku kontrolora, který během vinobraní může přijít kdykoliv, i o půlnoci. Porušit pravidla znamená ztratit vývozní licenci a to si nikdo nedovolí.

Vzhledem k vodním podmínkám se omezuje pěstování révy vinné na oblasti v podhůří. Nejznámější a nejdůležitější oblastí je Mendoza. Následují ji Rio Negro, které se nachází na okraji Patagonie a je pravděpodobně nejjižnější oblastí pěstování vína na světě, co se samozřejmě jižní polokoule týče. Významné jsou také Rioja, San Juan a Salta. Každá má jiné podmínky a v každé se daří jiným odrůdám. Rio Negro je vyhlášené odrůdami Pinot Noir a Malbec. Pinot Noir zde má ideální chladné noci během sklizně, které vyžaduje k intenzivnímu zbarvení. Je to jediné místo na světě, kde jablka Golden delicius změní svoji typickou zelenou barvu na červenou. Inu – drsné podmínky někdy dělají divy. Sklepy Humberto Canale, které zde mají své vinice, těchto podmínek plně využívají. Jejich Malbec Gran Reserva je pohádka. Tato odrůda, která se sice pěstuje i v jiných zemích, ale zdaleka nedosahuje nikde takových kvalit jako v Argentině, je považována za víno národní. A kdo ho jednou okusil, především s dobrým steakem, musí se k němu začítat chovat s úctou, pokorou a láskou. Je to opravdu perla mezi víny. Temně rudá! Bývá koncentrovaných barev s jiskřičkami rubínu a švestek. Aroma přechází zpravidla od povidel, rozinek,višní, vanilky až do kůže, kávy, čokolády a povidel. A čím déle víno dýchá, tím více chuťových a čichových vjemů skýtá. Ale i jiné odrůdy poskytují neuvěřitelné zážitky. Obdivovatelé Merlotu, Cabernetu Sauvignonu, dokonce i italské odrůdy Sangiovese si přijdou na své. A milovníci vín bílých, především ti, kteří mívají zdravotní potíže při větší konzumaci vín s kyselinkou, tu najdou oblíbené Chardonnay, Sauvignon či Chenin blanc.

Jeden z významných sklepů Goyenechea z oblasti Mendoza, vyrábí jedno z nejlepších růžových vín na světě. Merlot rosé. Pro svoji jahodovou barvu, lahodnou chuť a obdivuhodnou vůni je nejvyhledávanějším růžovým vínem v této době. A také Syrah se stal pro tento sklep charakteristickým. Mnoho let po sobě získává různá ocenění a je řazen k nejlepším Syrahům Argentiny.

Mnozí z nás mívají sklony k falešnému patriotismu. Nedokáží se smířit s tím, že do země veltlínů a vlašských ryzlinků vnikají vína jižanská. Ale nebylo by škoda nemít tu možnost je někdy ochutnat? Copak je třeba se neustále omezovat jen na místní produkci? Ale pozor! Tak jako u každého jiného výrobku i při výběru argentinského vína je třeba mít se na pozoru. Stále častěji se objevují i na našem trhu vína argentinská lahvovaná v Evropě. A tady vinař za kvalitu neručí. Není možné u takového vína očekávat charakteristickou plnost,mohutnost, vůni a tělo, jak je tomu u vín plněných v Argentině a expedovaných do Evropy v lahvích.

13.04.2015 celý článek

Barevný design Weber gril Q1200

Žijete naplno, milujete design a barvy?

Společnost Life Style Design s.r.o. vám představuje novinku letošního roku - veselé barevné provedení klasického plynového Grilu Weber Q1200. Weber design nabízí sedm barevných variant: fialový, fuchsiový, oranžový, zelený, modrý, šedý a černý. Tento Weber plynový gril vám bude vždy po ruce, a připraví vám kulinářské zážitky pro vás a vaše přátele, kdykoli a kdekoli, doma nebo na výletě. Je příruční, přenosný prostě praktický. Design a kvalita je prezentována provedením a vybavením.  Barevné víko a grilovací vana je z hliníkové slitiny se skleněnými vlákny, vestavěný teploměr je v poklopu víka, hořák je z ušlechtilé oceli, samozřejmostí je porcelánem smaltovaný rošt. Gril lze používat jak  plynovou kartuší, tak i s plynovou lahví s redukcí. Vše o Weber grilech www.grilcentrum.czImage result for image weber Q1200

10.05.2016 celý článek

Bio krby hoří skutečným plamenem, ale nepotřebují komín

Bio krby hoří skutečným plamenem, ale nepotřebují komín

Bydlíte v panelovém bytě, ale rádi byste poseděli u krbu, kde bude hořet skutečný oheň a nejen nějaká optická  náhražka? Nebo se chcete dívat do plamenů na místě, kde klasický krb není možný? Pořiďte si bio krb, který je skvělou volbou pro chvíle pohody a odpočinku u otevřeného ohně. Pro jeho umístění nepotřebujete žádné povolení či stavební úpravy. Bio krby nepotřebují komín ani náročnou údržbu. Nedělají nepořádek, v bytě nebudete mít žádný prach ani špínu. Pořiďte si bio krb.

Co je to biokrb

Patříte mezi ty, kteří si správnou domácí atmosféru představují v souvislosti s krbem? Pokud bydlíte v rodinném domě či někde, kde je možné vést komín, máte široké možnosti výběru nejrůznějších krbů.

V současné době však nemusí být o „teplo domova“ ošizeni ani ti, kteří nemají možnost pořídit si krb s komínem. Vyrábí se mnohé krby bez nutnosti komínu a snad nejoblíbenější řešením jsou biokrby.

Biokrb si můžete pořídit do jakéhokoliv interiéru, třeba i do bytu v panelovém domě.

Jak už název tohoto krbu napovídá, topení v něm je ekologicky nezávadné. Při spalování se netvoří tuhý odpad, ale dokonce ani kouř. Jediné, co se spalováním vytváří je vodní pára a oxid uhličitý, který vydechujeme i my.

Bio krby ozdobí váš interiér, vybírejte z různých designů

Pokud zvolíte alternativu bio krbů, otevřou se vám nové dimenze pro zkrášlení vašeho interiéru. Už nejste limitováni stavební úpravou a povolením. Bio krb můžete umístit kamkoli. A nabídka materiálů, provedení a designů je široká, to dokazují bio krby. Můžete mít bio krby z ušlechtilé oceli, keramiky, kamene i skla. Neváhejte, budete mít bio krby levně.

Při spalování biopaliva se nevytváří žádný dým a ani spaliny ohrožující zdraví. Produktem spalování je teplo, vodní pára a nevelké množství oxidu uhličitého. Pro srovnání: Vdechujeme vzduch a vydechujeme oxid uhličitý. Množství vydechovaného oxidu uhličitého je totožné např. s množstvím, které vytvářejí dvě středně velké, hořící svíčky. Místnost je tedy třeba větrat tak stejně často, jako dřív, aby bylo zajištěno dostatečné proudění čerstvého vzduchu.

Biokrby jsou topná zařízení využívající otevřeného ohně.
Všichni máme rádi teplo chceme si ho užít a to prostřednictvím všech smyslů.
Toto Vám umožní biokrb. Biokrb je vhodným kandidátem na přihřátí ba dokonce u některých typů i na vytopení místnosti.
Výhřevnost biokrbů se pohybuje u těch menších typech 3- 4 kW.
Pro představu jsou tyto menší typy vhodné na přitápění místnosti o velikosti 20m2.
Výhřevnost biokrbu záleží na jeho nádrže a velikosti hořáku.
Čím větší je otvor kádě oheň vychází tím větší teplo vykazuje.
Biokrb Vám umíme vyrobit výhřevností dle potřeby klienta.

19.10.2015 celý článek

Char-Basket palivové nádoby (koše na dřevěné uhlí)

Umožňují bezproblémové nepřímé grilování na dřevěném uhlí. Nádoby ve tvaru půlměsíce z kvalitní pozinkované oceli jsou přizpůsobeny tvaru kotle a dobře do něj pasují. Lze jimi jednoduše pohybovat na palivovém roštu a tím umožňují také kombinaci přímé a nepřímé grilovací metody. Zároveň usnadňují vyprazdňování popela. Pro všechny grily WEBER na dřevěné uhlí o průměru 57cm.

Char-Basket palivové nádoby

08.04.2015 celý článek

Chili Steak

Steak na WEBER GriluNa nejlepší chilli steak potřebujeme: 0,5kg vepřové krkovice, kapka olivového oleje, lžička nahrubo nadrcené chilli papričky, čtvrtku limetky a sůl. Chilli papričky nasekáme na malé kousíčky a vložíme do hmoždíře, poté přidáme olivový olej a zakápneme limetkou. Společně utřeme. Maso v takto připravené marinádě, necháme alespoň půl hodiny odležet a můžeme hodit na pořádně rozpálený gril. Solíme až na talíři!

09.04.2015 celý článek

Dárková kazeta

Obrázek

Vážení přátelé,milovníci dobrého jídla a pití. Náš obchod grilcentrum.cz si pro Vás připravila super dárkovou kazetu, která obsahuje maso nejvyšší kvality a vynikající vína z jižní ameriky. Cena dárkové kazety je vždy upřesněna v závislosti na obsahu, který si sami vyberete.

03.11.2015 celý článek

Gril Centrum - Weber World Partner

Nejsme jenom internetový obchod a tak si Vás dovolujeme pozvat do naší kamenné prodejny.

Gril Centrum - Weber World Partner

Přijďte k nám posedět, vychutnat kávu, vybrat gril WEBER ze široké nabidky, dekorativní vonné svíčky, značkové nádobí FISSLER, Jihoamerické hovězí maso a Argentinské víno, vše skladem. Těšíme se na Vaší návštěvu

ObrázekObrázekObrázekObrázek

02.05.2015 celý článek

Stránkování 1

Magazín