Magazín o grilování

Seřadit podle: data přidání Sestupně Vzestupně názvu Sestupně Vzestupně

Pravidlo 6: Čištění a péče

Po BBQ jako před BBQ

Hlavní práci při čištění udělají plynové a elektrické grily samy. Musíte je prostě jen zahřát na maximální provozní teplotu, až zbytky po grilování shoří. Speciálními kartáči se potom poslední zbytky z ještě horkého grilovacího roštu lehce odstraní.

 

  • Čistěte a vyměňujte pravidelně misky na zachytávání tuku.
  • Rošty je nutné při vysoké teplotě vypálit, očistit kartáčem a popř. použít čistič na grily značky Weber.
  • Smaltované a venkovní části grilu čistěte jen speciálními čističi na grily.
  • POZOR: Litinu čistěte jen ručně, nikdy ne v myčce na nádobí.
10.03.2015 celý článek

Uzení

Kulinářská rozmanitost uzení

Obrázek

Uzení patří k nejstarším a nejpůvodnějším způsobům úpravy pokrmů. Ryby a maso jsou během procesu grilování vystavené kouři z ohně a nebo také kouři ze speciálních udících lupínků.

Tento proces - uzení - způsobuje, že grilovaný pokrm přijme vůni a chuť cedrového, olšového, jabloňového nebo třešňového dřeva. Záleží jen na tom, který druh udících lupínků použijete. Tím získá křupavá vepřová pečeně „novou“ chuť a stane se hitem příští grilovací párty.

Stále více fanoušků grilování přichází na chuť „uzení“. Objevte zde také vy všechno ohledně uzení s Weberem!

10.03.2015 celý článek

Grilování – speciální témata

Obrázek

Zažijte rozmanitost se značkou Weber! Seznamte se s nejrůznějšími metodami grilování na grilech na dřevěné uhlí a na plynových či elektrických grilech teoreticky i v praxi. Prostřednictvím Grilakademie se dozvíte vše o perfektním grilování, od předkrmu až po dezert! Vyberte si vhodný termín a začněte grilovat. Těšíme se na vaši návštěvu.

10.03.2015 celý článek

Pravidlo 1: OGS Záležitost s poklopem

Záležitost s poklopem

Je to ta nejdůležitější součást OGS „Originálního grilovacího systému“ Weber. OGS znamená, že u firmy Weber jsou všechny grily technicky promyšlené, vzdálenost mezi zdrojem žáru a grilovaným pokrmem i objem grilovacího kotle jsou optimálně propočítány, takže vzniká správný a především regulovatelný poměr cirkulace žáru a přívodu vzduchu. Zadržené horko pod poklopem zajistí, že grilovaný pokrm bude ze všech stran a zároveň také rychleji, rovnoměrněji a šetrněji opečený. V neposlední řadě umožňuje poklop přesně regulovat žár a využívat různé grilovací metody. A tím teprve začíná pravý požitek z grilování.

10.03.2015 celý článek

Základní pravidla grilování

Obrázek

Nikdy nebylo grilování tak jednoduché a pohodlné jako s dnešními Weber produkty ke grilování. Na několik věcí byste však měli bezpodmínečně pamatovat a perfektnímu požitku z grilování už nebude nic stát v cestě. Shrnuli jsme pro vás to nejdůležitější do 6 ½ základních pravidel.

Pravidlo 1: OGS Záležitost s poklopem

Pravidlo 2: Bezpečnost

10.03.2015 celý článek

Pravidlo 2: Bezpečnost

Obsluha grilu vyžaduje neustále velkou pozornost.

Všeobecné bezpečnostní pokyny

  • Pročtěte si prosím pozorně podrobný návod k obsluze.
  • Gril postavte vždy na pevný, rovný podklad. Gril nesmí nikdy stát v průchodech nebo jiných těsných místech.
  • Držte prosím malé děti a domácí zvířata v bezpečné vzdálenosti od grilu.
  • Na ochranu rukou při manipulaci s horkým grilem byste měli vždy používat žáruvzdorné grilovací rukavice a kvalitní dlouhé grilovací náčiní.
  • Na horký grilovací rošt nikdy nestříkejte olej. Pokud je to opravdu nutné, dejte přednost kuchyňské utěrce napuštěné olejem, kterou rošt potřete, ideálním řešením je použít olej spíše k marinování grilovaného pokrmu.
  • Dbejte prosím při grilování na své oblečení – lehce vznětlivé látky nejsou pro práci u grilu vhodné! Měli byste zásadně nosit grilovací zástěru, která ochrání váš oděv před žárem a případným postříkáním tukem.
  • K hašení plamenů nikdy nepoužívejte vodu.

Bezpečnostní pokyny pro grilování na dřevěném uhlí

  • Tekutý podpalovač je bezpečnostní riziko – raději jej úplně vynechejte. Použijte místo toho např. podpalovací kostky Weber.
  • Startovací komín používejte na grilovacím roštu, ne na zemi.
  • Grilovací rukavice je povinnost.
  • Žhavé uhlíky po grilování uhaste; uzavřením větracích otvorů (One Touch Systém) a větracího průduchu poklopu.
  • Uhlí po grilování nechte přes noc vychladnout a odstraňte jej po minimálně 12 hodinách.

Bezpečnostní pokyny při grilování na plynu

  • Při zapalování musí být poklop vždy otevřený.
  • Záchytné misky na odkapávající tuk pravidelně kontrolujte a čistěte.
  • Plyn odpojte vždy nejdříve u grilu, potom zavřete láhev. Bezpečnostní pokyny pro elektrický gril.
  • Připojujte jen k jednotlivě zajištěným zásuvkám – nepoužívejte rozdvojky.
  • Elektrické přípojky chraňte před vlhkem.
  • Okartáčujte opatrně ještě horké topné tyče měděným grilovacím kartáčem.
10.03.2015 celý článek

Pravidlo 4: Metody grilování

Tři základní grilovací techniky

Přímá metoda grilování

Přímé grilování se stejnou teplotou na celém grilovacím roštu. Pro rychlou přípravu klobásek, zeleninových špízů a podobných pokrmů je tato metoda obzvláště vhodná. Doba grilování < 30 minut.

 

Nepřímá metoda grilování

Pro velké kousky, jako např. pečeně nebo celá drůbež, je naproti tomu vhodnější nepřímé grilování. Při tomto způsobu se rozloží zdroje tepla na okraj grilu, a tím se zabrání, aby přímý žár spálil grilovaný pokrm zvenku, dříve než bude hotový uvnitř. Jde o podobný způsob přípravy jako v horkovzdušné troubě. Doba grilování > 30 minut.

Metoda grilování 50/50

polovinu, a tím vzniknou dvě rozdílné tepelné zóny. Velmi vysoká teplota nad zdrojem tepla slouží přitom k předgrilování – v nepřímé zóně se pak pokrm šetrně dopéká. Zvláště středně velké kousky jsou velmi jemné a šťavnaté.

10.03.2015 celý článek

Pravidlo 3: Správné zahřátí

Všechny typy grilů potřebují určitou dobu k předehřátí.

Dřevěné uhlí

Grilování na dřevěném uhlí zvládnete hravě se zapalovacími pomůckami firmy Weber, která nabízí nejrůznější grilovací brikety a uhlí. Základní pravidlo: Dřevěné uhlí se sice rychleji rozpálí, ale brikety déle žhnou. Zapalovat byste měli každopádně speciálními produkty, jako jsou např. podpalovací kostky Weber. Tím lze dosáhnout bezpečně a jednoduše perfektního žáru. Podstatným vybavením je startovací komín Weber Rapid Fire:

  • Naplňte požadované množství uhlí.
  • Zapalte tři podpalovací kostky na palivovém roštu.
  • Startovací komín Weber Rapid Fire umístěte nad kostky.
  • Počkejte, až bude povrch uhlí bílý.
  • Žhavé uhlí nasypte do grilovacích košíků – (pozor na odlétávající jiskry) – hotovo!

Plyn

Takto optimálně předehřejete svůj gril pro opravdový požitek z grilování:

  • Nejdříve otevřete poklop – potom ventil plynové láhve.
  • Otočte přední/první regulační knoflík do polohy „hoch/high“ (start) a čekejte 2 až 3 sekundy, aby se mohl plyn nahromadit v zásobníku zapalování.
  • Potom stiskněte tlačítko zapalovače. Hořák by měl při prvním nebo druhém stisknutí okamžitě hořet.
  • Jakmile první hořák hřeje, otevřete další hořáky rovněž do polohy „hoch/high“ (start).
  • Zavřete poklop a nyní gril předehřejte na teplotu 300 °C.
  • Narovnejte pokrmy ke grilování na grilovací rošt a upravte přívod plynu hořáků na teplotu vhodnou pro daný recept a způsob přípravy.

Elektro

Příprava pokrmu na elektrickém grilu je úplná hračka:

  • Jednoduše předehřát nejméně 25 minut při uzavřeném poklopu, čímž docílíte vysoké teploty.
10.03.2015 celý článek

Stránkování 1

Magazín