Argentinská vína na GRILCENTRUM.CZ

» » » » Argentinská vína na GRILCENTRUM.CZ
Argentinská vína

Argentina - pro většinu z nás pojem velmi vzdálený. Pro mnohé vidina dlouhých plání, pasoucích se krav a stád koní. Některým se vybaví Ohňová země, ledovce a drsná Patagonie. Milovníci vodopádů jistě vzpomenou na překrásné na severu ležící Iguazú. Ale pravý gurmet rozzáří očička a vybaví se mu velký argentinský steak s lahvinkou dobrého červeného vína. Argentinského samozřejmě.

Pěstování vína v Argentině má dlouhou historii. Imigranti z celého světa si přinášeli ze svých domovů rodinné tradice, ve kterých pokračovali a časem je přizpůsobovali místním podmínkám. Víno se stalo neodmyslitelným doplňkem každého pokrmu natolik, že roční spotřeba tohoto ušlechtilého nápoje stoupla na neuvěřitelných 150 litrů na osobu. To byl jeden z důvodů, proč Argentina nepovažovala víno za svůj vývozní artikl. Poněkud žádné nepřebývalo. Vinaři nebyli nuceni omezovat výnos a starat se o nadprůměrnou kvalitu svých výrobků. Mnohdy spíše naopak. Změna politické situace a ekonomických podmínek donutila stát k jinému uvažování a přístupu. Asi před 15 lety se tento začal starat o zhodnocení svých pokladů. Nejprve bylo nezbytně nutné přesvědčit místní obyvatele, aby nehleděli na víno jako na konzumní záležitost, ale aby si místo několika litrů stolního vína denně dopřávali lahvičku dobrého, lépe si jej vychutnali a naučili se tento nápoj brát jako požitek. Podařilo se. Motivovaní vinaři obrátili svoji pozornost na vývoz a jali se pěstovat vína odrůdová, snižovat výnos, zlepšovat technologii a starat se o zákazníky. Dnes přišla doba, kdy argentinské víno zaujímá přední místa v celosvětových soutěžích a stává se velice oblíbeným v mnoha vyspělých zemích.

A má na to plné právo. Argentinské víno je opravdu požitek. Už jen příroda a podmínky, ve kterých se réva pěstuje. Kdo z nás by čekal v oblasti pod Andami písčité duny a poušť, kde mnohdy ani kaktus neroste. Avšak jakmile lidská ruka zavede vodu, která se hojně vyskytuje v horách a je sváděna hustým a propracovaným systémem rezervoárů, kanálů a struh do vinic, země jakoby ožije a stává se neskutečně plodnou. Tak dochází k šokujícím zážitkům, kdy jedete několik desítek kilometrů za město Mendoza, dostanete se do pouště a najednou se někde za obzorem vyloupne zelená vinice. Vlevo od cesty je poušť, napravo dozrávají sladké hrozny. Umělé zavlažování vinic má veliké výhody. Vinaři si mohou regulovat závlahu podle potřeb a jen jednou za několik let je může překvapit nečekaný déšť, který by mohl zmařit celou sklizeň. A voda z And je plná minerálů a všech potřebných látek k vypěstování abnormálně kvalitních hroznů. 360 dní slunečního svitu, kvalitní voda, extremní podmínky při dozrávání, kdy ve dne stoupne teplota na 25 stupňů a v noci se přibližuje k mrazu – to vše jen zvyšuje šanci na dobrou sklizeň. Výsledkem je vysoká cukernatost a malé hrozny .Sklizeň bývá zpravidla bez výkyvů. Proto nelze o argentinském víně říct, že by byly dobré a špatné ročníky.

Doslazování nejen že není zapotřebí, je zakázáno. Kontrolní úřady jsou neuvěřitelně přísné. Ani krabice cukru na oslazení kávy neunikne oku kontrolora, který během vinobraní může přijít kdykoliv, i o půlnoci. Porušit pravidla znamená ztratit vývozní licenci a to si nikdo nedovolí.

Vzhledem k vodním podmínkám se omezuje pěstování révy vinné na oblasti v podhůří. Nejznámější a nejdůležitější oblastí je Mendoza. Následují ji Rio Negro, které se nachází na okraji Patagonie a je pravděpodobně nejjižnější oblastí pěstování vína na světě, co se samozřejmě jižní polokoule týče. Významné jsou také Rioja, San Juan a Salta. Každá má jiné podmínky a v každé se daří jiným odrůdám. Rio Negro je vyhlášené odrůdami Pinot Noir a Malbec. Pinot Noir zde má ideální chladné noci během sklizně, které vyžaduje k intenzivnímu zbarvení. Je to jediné místo na světě, kde jablka Golden delicius změní svoji typickou zelenou barvu na červenou. Inu – drsné podmínky někdy dělají divy. Sklepy Humberto Canale, které zde mají své vinice, těchto podmínek plně využívají. Jejich Malbec Gran Reserva je pohádka. Tato odrůda, která se sice pěstuje i v jiných zemích, ale zdaleka nedosahuje nikde takových kvalit jako v Argentině, je považována za víno národní. A kdo ho jednou okusil, především s dobrým steakem, musí se k němu začítat chovat s úctou, pokorou a láskou. Je to opravdu perla mezi víny. Temně rudá! Bývá koncentrovaných barev s jiskřičkami rubínu a švestek. Aroma přechází zpravidla od povidel, rozinek,višní, vanilky až do kůže, kávy, čokolády a povidel. A čím déle víno dýchá, tím více chuťových a čichových vjemů skýtá. Ale i jiné odrůdy poskytují neuvěřitelné zážitky. Obdivovatelé Merlotu, Cabernetu Sauvignonu, dokonce i italské odrůdy Sangiovese si přijdou na své. A milovníci vín bílých, především ti, kteří mívají zdravotní potíže při větší konzumaci vín s kyselinkou, tu najdou oblíbené Chardonnay, Sauvignon či Chenin blanc.

Jeden z významných sklepů Goyenechea z oblasti Mendoza, vyrábí jedno z nejlepších růžových vín na světě. Merlot rosé. Pro svoji jahodovou barvu, lahodnou chuť a obdivuhodnou vůni je nejvyhledávanějším růžovým vínem v této době. A také Syrah se stal pro tento sklep charakteristickým. Mnoho let po sobě získává různá ocenění a je řazen k nejlepším Syrahům Argentiny.

Mnozí z nás mívají sklony k falešnému patriotismu. Nedokáží se smířit s tím, že do země veltlínů a vlašských ryzlinků vnikají vína jižanská. Ale nebylo by škoda nemít tu možnost je někdy ochutnat? Copak je třeba se neustále omezovat jen na místní produkci? Ale pozor! Tak jako u každého jiného výrobku i při výběru argentinského vína je třeba mít se na pozoru. Stále častěji se objevují i na našem trhu vína argentinská lahvovaná v Evropě. A tady vinař za kvalitu neručí. Není možné u takového vína očekávat charakteristickou plnost,mohutnost, vůni a tělo, jak je tomu u vín plněných v Argentině a expedovaných do Evropy v lahvích.


Magazín