Kurz grilování BBQ House - GA 105
CO BUDEME GRILOVAT
Pečená krkovice v bylinkové krustě
Směs bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka)
120g česneku
2,5kg vepřové krkovice
2 šalotka
4 snítky tymiánu
Omáčka:
100ml bílý ocet balsamico
100ml suché bílé víno
40g třtinový cukr
10g sůl
Krkovici potřeme směsí bylinek a česneku, osolíme a maso prošpikujeme česnekem. Přísady pro omáčku promícháme v misce. Grilovat budeme v peletkovém grilu SmokeFire, který si rozpálíme na 140°C. Krkovici vložíme do pekáčku, silně potřete omáčkou, přikryjeme alobalem a zvolna pečeme. Každých 20 minut potíráme omáčkou a výpekem. Po 3 hodinách sundáme alobal a zvýšíme teplotu na 180°C a dopečeme kůrku. Po vyndání z grilu necháme 10 minut odpočinout a následně servírujeme.
Brambory Parisienne na rozmarýnu
2,5kg Parisienne brambory
1 kostka másla
1 snítka rozmarýnu
Sůl
Pepř
Brambory omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Do grilu vložíme WEBER WOK a rozpálíme na 200°C. Vložíme kostku másla a necháme ji rozpustit. Přidáme brambory a najemno nakrájený rozmarýn. Za občasného míchání počkáme až se brambory dostatečně opečou a podáváme.
Hovězí steak s pepřovou/houbovou omáčkou
500g Hovězí steak
Sůl Maldon
Čerstvý pepř
Olivový olej
Pepřová omáčka:
Máslo
Zelený pepř ve slaném nálevu
30% smetana
Houbová omáčka:
Máslo
Šalotka
Sůl
Houby
Gril rozpálíme na 250°C naneseme NON-STICK SPRAY na rošt. Maso pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme na rozpálený gril. Cca po 4-5 minutách maso otočíme a grilujeme dalších cca 3-4 minuty. Poté maso přesuneme na grilovací mřížku a necháme cca 3 minuty. Následně maso přendáme do misky a přikryjeme alobalem. POZOR: maso musí mít vzduch. Nakonec maso posolíme solí Maldon a můžeme filírovat.
Pepřová omáčka: V malém hrnci rozehřejeme trochu másla, přidáme zelený pepř, sůl a přilijeme smetanu. Necháme lehce probublat a podáváme.
Houbová omáčka: V malém hrnci rozehřejeme trochu másla, přidáme šalotku, osolíme, vložíme houby a restujeme. Poté přilijeme smetanu a lehce opepříme. Hotovo
Vafle s jahodami a šlehačkou
Vafle:
1 lžíce cukr
3 lžíce oleje
4 vejce
2dcl mléka
1 prášek do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
Šlehačka:
600ml smetana na šlehání
200g mascarpone
80g moučkový cukr
1 lžička vanilkový cukr
Ozdoba:
400g čerstvých jahod
Vše na vafle smícháme ve vláčné těsto. Do grilu vložíme WEBER vaflovač a necháme rozpálit. Těsto vlijeme do vaflovače a opečeme z obou stran. Mezitím vyšleháme šlehačku a vmícháme do ní mascarpone a cukr. Hotové vafle potřeme šlehačkou a ozdobíme čerstvými jahodami.